verkeersschhol erik scherbeijn HOME
Oefen borden CBR
 

Links en informaltie

 

www.cbr.nl Het CBR beoordeelt de rijvaardigheid, vakbekwaamheid en rijgeschiktheid van bestuurders van auto’s, motoren, bromfietsen, vrachtwagens, bussen, vliegtuigen en binnenvaartschepen
www.rijbewijs.nl Op deze website vindt u snel en eenvoudig alles over het Halen, Hebben of Houden van rijbewijzen.
www.rdw.nl Voertuiggegevens online, keuringsafspraak, schorsen, vervangend kentekenbewijs, enz
www.rijksoverheid.nl/rijbewijs Voor het besturen van een auto, vrachtwagen, bromfiets of ander motorvoertuig heeft u een rijbewijs nodig. Er komen nieuwe regels voor het rijbewijs. Zo krijgt het motorrijbewijs 3 categorieën. De minimumleeftijd verandert bij de rijbewijzen A, C en D. De veranderingen moeten ingaan vanaf 19 januari 2013.
www.2todrive.nl Door 2toDrive kun jij nu al vanaf 16,5 jaar starten met het volgen van rijlessen. Op 17 jarige leeftijd mag je het praktijkexamen afleggen voor het rijbewijs B
www.digid.nl Met uw persoonlijke DigiD (een gebruikersnaam en wachtwoord) kunt u zich identificeren op websites van de overheid en van organisaties die een overheidstaak uitvoeren. Zo weten deze organisaties dat ze echt met u te maken hebben.
www.gratistheorie.nl Gratis theorie, de website waar je gratis voor je theorie examen kan leren, ook bieden zij theorie cursusen gratis online aan


Begeleid autorijden vanaf 17 jaar ofwel 2toDrive
Vanaf 1 november 2011 is het 2todrive experiment van start gegaan. Dit betekent dat iedereen vanaf 17 jaar hun autorijbewijs (categorie B) kan halen. Tot hun 18e jaar mogen deze jongeren onder begeleiding van een coach autorijden.

2toDrive: theorie-examen vanaf 16 jaar
Door 2toDrive kunnen jongeren vanaf 16 jaar zich inschrijven voor het theorie-examen bij het CBR. Bij 2toDrive zijn de exameneisen hetzelfde als de huidige examens.

2toDrive: rijlessen vanaf 16,5 jaar
Door 2toDrive kunnen jongeren vanaf 16,5 jaar starten met rijlessen. Ook kunnen zij een tussentijdse toets afleggen.

2toDrive: rijexamen vanaf 17 jaar
Jongeren die 17 jaar worden, kunnen zich inschrijven voor het praktijkexamen van het CBR. Jongeren van 17 jaar moeten beschikken over een theroriecertificaat om zich te kunnen inschrijven voor het praktijkexamen. Bij 2toDrive zijn de exameneisen heftzelfde als de huidige examens. Als deze jongeren slagen voor het examen, krijgen zij een gewoon rijbewijs. Tot hun 18e mogen zij alleen autorijden met hun coach. Vanaf hun 18e mogen zij zelfstandig de weg op.

Maximaal 5 coaches op 1 begeleiderspas
Als je geslaagd bent, kan je maximaal 5 personen opgeven als coach. De coaches komen op 1 begeleiderspas te staan. Tot hun 18e jaar mogen zij alleen autorijden  als 1 van deze coaches naast hen zit.

Eisen van de begeleiders
Een begeleider moet 5 jaar een rijbewijs hebben (rijbewijs B).
Een begeleider moet minimaal 27 jaar zijn.
Een begeleider mag niet veroordeeld zijn voor een verkeersmisdrijf.
Een begeleider moet een begeleiderspas hebben. (Deze moet je voor het praktijkexamen aanvragen)

Aanvragen begeleiderspas
Een begeleiderspas kan je aanvragen via www.2toDrive.nl.  Dit is een speciale website die het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft opgesteld. Als alles akkoord is, krijg je binnen 10 werkdagen van de RDW een begeleiderspas thuis gestuurd. Pas na registratie van deze pas kan het rijbewijs worden aangevraagd. Het experiment 2toDrive duurt 6 jaar. Als rijden onder begeleiding van een coach en positief effect heeft op de verkeersveiligheid kan het systeem een definitieve wettelijke status krijgen.