autorijschool ijzendijke

Bromfiets

Als je je fiets wilt inruilen voor een brommer, ben je bij Verkeerschool Erik Scherbeijn aan het juiste adres. Per 1 maart 2010 moet iedereen die een bromfiets of een snorfiets gaat besturen en geen A of B rijbewijs heeft (motor of auto) een theorie- en een praktijkexamen voor de bromfiets afleggen. Slaag je hiervoor, dan krijg je een bromfietsrijbewijs(AM).

Theorie-examen
Je mag pas rijlessen en het praktijk examen afleggen vanaf 16 jaar. Voor je met de praktijklessen begint moet je eerst je theorie gehaald hebben. Eerst zal je dus je theorie moeten halen om praktijkexamen te mogen afleggen. Het theorie examen kun je al doen als je 15½ jaar oud bent. Pas als je in het bezit bent van je theoriecertificaat mag je beginnen aan je praktijklessen. Zorg dus dat je voor je 16 de verjaardag je theorie-examen hebt gehaald. Dan kan je na je verjaardag meteen praktijkexamen doen!!!!

Praktijklessen
Praktijk lessen van de bromfiets starten bij verkeersschool Erik Scherbeijn in Terneuzen. In Terneuzen wordt ook het praktijkexamen afgenomen. In 1 dag of enkele losse lessen leren we je de fijne kneepjes van het bromfiets rijden en hoe je op een veilige wijze aan het verkeer kunt deelnemen. Voor een lesbrommer en een ‘oortje’ (om contact te houden met de instructeur tijdens de les) zorgt de verkeersschool. De instructeur rijdt op zijn eigen brommer met je mee. Hoeveel lessen je nodig hebt is afhankelijk van je rijvaardigheid, leersnelheid en verkeersinzicht. Als je geen rijervaring hebt is het volgen van 2 extra uren rijles geen overbodige luxe (deze twee lessen wordt de basis van het scooter rijden bij gebracht).

Praktijkexamen
Na de lessen zal je praktijkexamen moeten afleggen bij het CBR. Het praktijkexamen begint met een kennismaking met je examinator. Net als tijdens de rijlessen zal de examinator je volgen tijdens een rit van ongeveer 30 tot 40 minuten. Foutloos rijden hoeft niet, maar je moet wel laten zien dat je de bromfiets beheerst en dat je rekening houdt met het verkeer om je heen. Vooruitkijken en verkeerssituaties zo vroeg mogelijk inschatten zijn belangrijk. Laat zien dat je zelfstandig en veilig door het verkeer kan rijden. Na je examen vertelt de examinator direct of je geslaagd bent of niet. Stap dan nog niet meteen op de bromfiets want je moet eerst bij het gemeentehuis je rijbewijs ophalen. Dit duurt meestal een paar dagen. Dus nog even geduld, maar daarna stap je met een veilig gevoel op de bromfiets!

scooter-bromfiets

Scooter kleding
Het is verplicht om tijdens het bromfietspraktijkexamen een goedgekeurde bromfietshelm te dragen. Verder adviseert het CBR je om tijdens het examen goede kleding te dragen. Denk daarbij aan: handschoenen die je handen en polsen goed bedekken. Hoge schoenen of laarzen die je enkels bedekken. Daarnaast is het aan te raden dat je broek en je jas je bovenarmen en benen bedekken en je beschermen bij een eventuele val of tegen aanraking met de hete uitlaat van de bromfiets. Je kleding moet je ook goed beschermen tegen de weersomstandigheden.